17/04/18

Τα μυστικά της Θεσσαλονίκης (Μέρος 2ο)

Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν μια πόλη με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, αν και κάποια μυστικά αυτού του όμορφου μέρους δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Μυστικό No4: Νεκροταφείο τρένου Θεσσαλονίκης

Ακριβώς έξω από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ένα από τα μυστικά της Θεσσαλονίκης: εκατοντάδες σιδηροδρομικά αυτοκίνητα έχουν εγκαταλειφθεί, σκουριάζουν για δεκαετίες.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ), η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία της Ελλάδας, αφήνει τα τρένα εκτός λειτουργίας στο συνεχώς αναπτυσσόμενο νεκροταφείο, το οποίο έχει τώρα χιλιάδες τρένα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Τα τρένα παραμένουν κολλημένα εκεί, σκουριάζουν, εκτεθειμένα στον καιρό και τον άνεμο, κατάφυτα από γρασίδι και δέντρα.

Πως να πάω:

Τα λεωφορεία 51, 54 και 54Α αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης προς το νεκροταφείο. Κατεβείτε μετά τον αυτοκινητόδρομο E90 και περπατήστε τα τελευταία εκατοντάδες μέτρα.

Μυστικό No5: Οι Κήποι του Πασά

Οι Κήποι του Πασά είναι ένα ξεχασμένο καταπράσινο πάρκο κοντά στην παλιά πόλη (Άνω Πόλη), ένα άλλο από τα μυστικά της Θεσσαλονίκης. Κρυμμένο πίσω από το νοσοκομείο του Αγίου Δημητρίου, είναι μια πολύ γνωστή πράσινη όαση και επίσης ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη της πόλης.

Το πάρκο είναι τριγυρισμένο από ασυνήθιστες ημι-κατεστραμμένες πέτρινες κατασκευές . Αυτή η ευφάνταστη αρχιτεκτονική σε στιλ Gaudí επικεντρώνεται γύρω από ένα περίτεχνο σιντριβάνι που περιβάλλεται από μία σήραγγα που δεν οδηγεί πουθενά.

Υπάρχει επίσης δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού, καθιστικό και μια μικρή πύλη που οδηγεί στο υπόγειο. Μυστηριώδη σχήματα και σύμβολα μπορούν να βρεθούν παντού.

Η περιοχή περιστρέφεται με μια μοναδική πνευματική και μυστική ενέργεια. Ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος και υπάρχουν πολλές θεωρίες για την ιστορία αυτού του τόπου.

Μερικοί λένε ότι ήταν ένας τόπος συνάντησης ή ένας ναός μύησης για τους Οθωμανούς ελευθεροτέκτονες, ειδικά τους Σούφι ή τους μουσουλμάνους μυστικιστές. Μερικοί πιστεύουν ότι το πάρκο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τους Σεφαρδικούς Εβραίους.

Και άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν κάποτε μέρος των κατακόμβων της πόλης. Σύμφωνα με επιγραφή σε έναν από τους τοίχους, οι κατασκευές δημιουργήθηκαν το 1904.

Πως να πάω:

Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο νούμερο 24 από την στάση λεωφορείου του Αγίου Δημητρίου ή απλά να περπατήσετε από το κέντρο της πόλης. Το πάρκο βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο.

Μπείτε από την οδό Ελένης Ζωγράφου και τη Λεωφόρο ΟΧΙ. Μπορείτε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το βράδυ καθώς το φως του φεγγαριού αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα.