Back to top

Ταξιδιωτικοί Κανονισμοί Σε Ισχύ - Ελλάδα

Greek travel regulations

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 5 Ιουνίου 2020

Εδώ είναι οι βασικοί ελληνικοί κανονισμοί που ισχύουν, σχετικά με τους περιορισμούς ταξιδιών, το lockdown και τη δημόσια ασφάλεια.

Εσωτερικοί περιορισμοί

Το lockdown της χώρας έληξε στις 4 Μαΐου. Είναι πλέον δυνατό για τους ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς την ανάγκη για άδεια.

Η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα ταξί, τους ανελκυστήρες και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Η πολιτεία συνιστά επίσης τη χρήση μάσκας σε όλες τις περιοχές, αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Η παραβίαση των περιορισμών τιμωρείται με πρόστιμα μεταξύ 150 και 5000 ευρώ.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έκλεισαν σε εθνικό επίπεδο έως τις 11 Μαΐου. Η πλειονότητα των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιανοπωλητών και των κομμωτών, άνοιξε ξανά στις 4 Μαΐου και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στις 11 Μαΐου.

Ένα άλλο κύμα μέτρων χαλάρωσης θα έρθει από τις 18 Μαΐου όταν πρόκειται να ανοίξουν ξανά οι περισσότερες σχολικές μονάδες, μαζί με εμπορικά κέντρα.

Καφετέριες και εστιατόρια άνοιξαν ξανά στις 25 Μαΐου. Κάθε καφετέρια / μπαρ / εστιατόριο / ταβέρνα  στην παραλία θα έχει έναν μέγιστο αριθμό τραπεζιών, μικρότερο από αυτό που είχε, ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια και θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ κάθε τραπεζιού.

Οδηγίες προς ταξιδιώτες

Από την 1η Ιουνίου, ο εσωτερικός τουρισμός ξαναρχίζει σταδιακά. Τα ξενοδοχεία που λειτουργούν όλο το χρόνο άνοιξαν την 1η Ιουνίου, καθώς και τα κάμπινγκ. Από τις 25 Μαΐου καταργήθηκαν οι περιορισμοί για τα εσωτερικά ταξίδια στα νησιά, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη τη χώρα, και σταδιακά θα ξαναρχίζουν τα δρομολόγια των φέρι και οι εσωτερικές πτήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η διεθνής τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου στην Ελλάδα, όταν θα επιτρέπεται σε εποχιακά ξενοδοχεία να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους. Οι περιορισμοί στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια θα είναι εύκολο να ακολουθηθουν από τους τουρίστες και θα μπορούν να προσγειωθούν από το εξωτερικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης από την ημερομηνία αυτή.

Οι απευθείας διεθνείς πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά από την 1η Ιουλίου.

Η επανέναρξη της Ελλάδας στον διεθνή τουρισμό θα ισχύει μόνο για χώρες που πληρούν ορισμένα επιδημιολογικά κριτήρια σε σχέση με το COVID-19 - που σημαίνει χώρες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Στις 29 Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λίστα με τις 29 χώρες από τις οποίες οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τις 15 Ιουνίου.

Αυτές είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα και Ελβετία.

Για όλες τις άλλες χώρες, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν μετά τις 15 Ιουνίου, ωστόσο ο κατάλογος θα ενημερωθεί και θα επεκταθεί από την 1η Ιουλίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχοντες περιορισμοί σχετίζονται με το από που προέρχονται οι πτήσεις και όχι μεμονωμένες εθνικότητες των ταξιδιωτών.

***

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Τουρισμού, μετά τις 15 Ιουνίου, οι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για πτήσεις από κόμβους που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» αερολιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου μετάδοσης COVID -19. Η λίστα ενημερώνεται συνεχώς και είναι διαθέσιμη εδώ. Οι ταξιδιώτες θα εξακολουθούν να μπορούν να φτάσουν από αυτά τα αεροδρόμια, αλλά θα υποβληθούν σε υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα 7-14 ημερών (ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ).

Ένα «ξενοδοχείο καραντίνας» θα λειτουργεί σε κάθε τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα, όπου θα μεταφερθούν οι τουρίστες που είναι μεταφορείς Covid-19. Τα ξενοδοχεία θα εκμισθωθούν από το υπουργείο.

Όλες οι ελληνικές μονάδες διαμονής θα είναι υποχρεωμένες να έχουν συμβόλαιο με γιατρό, ο οποίος θα καθορίσει, είτε αυτοπροσώπως είτε εξ αποστάσεως (τηλεϊατρική), εάν ένας τουρίστας πρέπει να εξεταστεί για τον κορονοϊό. Όλα τα τεστ Covid-19 θα πραγματοποιηθούν το αργότερο εντός 6 ωρών, έτσι ώστε όποιος έχει εξετασθεί  και ελιναι θετικός θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα "ξενοδοχείο καραντίνας".

Όλες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση μεταξύ τους και επίσης ένα κάλυμμα μίας χρήσης για κάθε επισκέπτη στην παραλία.

***

Υγειονομικά Πρωτόκολλα για πτήσεις

Δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις στις πτήσεις προς, από και εντός της Ελλάδας. Η χωρητικότητα επιβατών όλων των αεροπλάνων θα είναι πλήρης προκειμένου να υποστηρίχθούν οι  αεροπορικές εταιρείες. Οι ταξιδιώτες αναμένεται να φορούν μάσκα ανά πάσα στιγμή, πριν από την επιβίβαση και κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μόνο συσκευασμένα σνακ θα σερβίρονται στους επιβάτες σε πτήσεις διάρκειας έως και τεσσάρων ωρών.

Κατά την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, οι τουρίστες δεν θα υποβάλλονται σε τεστ για να αποφύγουν την καραντίνα στην Ελλάδα.