12/02/21

3 Ημέρες στη Θεσσαλονίκη!

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις 3 ημέρες σας στη Θεσσαλονίκη. Θα σας κάνει να την ερωτευτείτε – σας έχουμε προειδοποιήσει!

Ημέρα 1 από τις 3 στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη σας συνάντηση με την πόλη πρέπει να ξεκινήσει από την πλατεία Αριστοτέλους. Φυσικά δεν ξεκινάει ο περίπατος χωρίς καφέ και στη Θεσσαλονίκη δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ! Εάν είστε γνώστης, στο The Blue Cup (Σαλαμίνας 8), μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε specialty καφέδες που προετοιμάζονται από έμπειρους baristas.

Σε 10 μόλις λεπτά με τα πόδια φτάνετε στη στοά Μοδιάνο, η οποία ανακαινίζεται και σύντομα θα ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Μέχρι τότε, τα ουζερί και τα ταβερνάκια στις στοές της θα συνεχίσουν να αποτίουν φόρο τιμής στην τοπική κουλτούρα του μεζέ. Όλα δένουν αρμονικά πάνω από ένα ποτήρι τσίπουρο ή ούζο με τη συνοδεία έντονης συνομιλίας και μουσική από πλανόδιους.

Στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12) θα βρείτε τοπικά προϊόντα, μεγάλη ποικιλία από σάλτσες και μαρμελάδες από όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε, ελαιόλαδα και κρασιά, παστά ψάρια και κονσερβοποιημένα είδη. Προσπαθήστε να μην ξοδέψετε όλα τα χρήματά σας εδώ – θα θέλετε να αγοράσετε τα πάντα!

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται επίσης για την πλούσια ιστορία της, και την πρώτη σας μέρα εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε με το Εβραϊκό Μουσείο (Αγίου Μηνά 11).

Είναι κοινό μυστικό των Ελλήνων πως η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα του φαγητού, οπότε ελάτε προετοιμασμένοι! Περπατήστε στα Λαδάδικα και την πλατεία Άθωνος το βραδάκι: δε θα ξέρετε που να πρωτοκάτσετε για φαγητό!

Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε τη νυχτερινή ζωή στη Βαλαωρίτου, τα γύρω σοκάκια και την ιστορική γειτονιά του Φραγκομαχαλά – μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από τα Urban Apartments (Urban Dream, Urban Jungle και Urban Charm). Για ασυνήθιστα κοκτέιλ, επιλέξτε το Gorilla (Βέροιας 3). Για ένα περιβάλλον με μεγάλη ποικιλία ποτών, συμπεριλαμβανομένων σπάνιων ουίσκι και ρούμι, κατευθυνθείτε προς τη θάλασσα και το μπαρ Βογατσικού 3 – το όνομά του είναι επίσης η διεύθυνσή του. Δύο από τα πιο δημοφιλή μπαρ της πόλης για ποτό. Στην υγειά σας!

Ημέρα 2 από τις 3 στη Θεσσαλονίκη

Η προφανής επιλογή για το πρώτο σας πρωινό στη Θεσσαλονίκη είναι… η περίφημη μπουγάτσα! Εναλλακτικά, στην οδό Αγίας Σοφίας, απολαύστε το πρωινό σας στο ζαχαροπλαστείο Blé.

Ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο που μοιάζει με το Πάνθεον στη Ρώμη, που αργότερα μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, στη συνέχεια σε τζαμί, και στο τέλος και πάλι σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ροτόντα είναι ένα καταπληκτικό μνημείο που μαρτυρεί το περίπλοκο παρελθόν της πόλης και είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της Θεσσαλονίκης, είναι ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος. Καθώς κατευθύνεστε προς την οδό Ολύμπου, θα φτάσετε στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς. Εδώ, μην παραμείνετε απλώς στην επιφάνεια: η Χαλκευτική στοά (cryptoporticus), που εκτείνεται για 138 μέτρα, οδηγεί σε ένα υπόγειο μουσείο με εκθέματα που καλύπτουν 17 αιώνες ιστορίας.

Η Θεσσαλονίκη οφείλει την ταυτότητά της στη θάλασσα. Λίγες πόλεις ισχυρίζονται ότι έχουν μια τόσο συναρπαστική παραλία. Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την προβλήτα Α του λιμανιού, όπου οι παλιές αποθήκες έχουν μετατραπεί σε μοντέρνους πολιτιστικούς χώρους, όπως το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Περπατώντας νότια κατά μήκος της παραλίας στη λεωφόρο Νίκης για περίπου 20 λεπτά, θα φτάσετε στον εμβληματικό Λευκό Πύργο, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για την απίστευτη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο, με 34 μέτρα ύψος. Εδώ ξεκινάει το πιο όμορφο παραλιακό τμήμα, η Νέα Παραλία (New Waterfront). Η ανασυγκρότησή της, που ολοκληρώθηκε το 2013, έδωσε στην πόλη μια ζώνη αναψυχής μήκους 3,5 χιλιομέτρων που διαθέτει θεματικούς κήπους, παιδικές χαρές, ξύλινα καταστρώματα και αμέτρητα μέρη για να καθίσετε και να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα (μέχρι τον Όλυμπο).

Εδώ, όλοι βρίσκουν την ευκαιρία για βόλτα, ανεξαρτήτως καιρού. Μια selfie μπροστά από το διάσημο γλυπτό “Ομπρέλες”, έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι απαραίτητη.

Επιστρέψτε στο κέντρο της πόλης για φαγητό στο Maitr & Margarita (Βέροιας 2), όπου θα βρείτε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και εξαιρετική ελληνική κουζίνα!

Περπατήστε λίγο ακόμα, σε μια νέα αγαπημένη γωνιά Θεσσαλονίκης, τον Ύψιλον (Εδέσσης 5), για να απολαύσετε έναν ακόμα καφέ ή το ποτό σας. Το Ύψιλον χρησιμοποιείται και ως μέρος για καλλιτεχνική ποικιλομορφία, ψυχαγωγία, ανοιχτή συνεργασία και εκπαίδευση.

Όσο μένετε στη Θεσσαλονίκη, είναι μάλλον απαραίτητο να απολαύσετε και τη νυχτερινή ζωή της πόλης! Λοιπόν: δοκιμάστε τον Θερμαϊκό (Νίκης 21) για το πρώτο (ή το τελευταίο) ποτό σας σε μια vintage ατμόσφαιρα. Πρόκειται για ένα κλασικό για τους ντόπιους και μια πραγματική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Όπου κι αν αποφασίσετε να βγείτε, μία ζεστή μπουγάτσα πριν γυρίσετε σπίτι είναι must. Ο Γιάννης (Μητροπόλεως 106) φροντίζει ιδιαίτερα τους ξενύχτηδες, προσθέτοντας στη μπουγάτσα πραλίνα φουντουκιού, ζάχαρη άχνη και κανέλα – αγοράστε κι ένα σοκολατούχο γάλα κι έχετε γίνει ήδη ντόπιος!

Ημέρα 3 από τις 3 στη Θεσσαλονίκη

Ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για brunch στη Θεσσαλονίκη είναι το Estrella (Παύλου Μελά 48), μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Boho Chic Apartment, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια συναρπαστική σειρά μουσείων, πολύ κοντά μεταξύ τους. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι το βραβευμένο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Στρατού 2), που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο σχεδιασμένο από τον Κυριάκο Κρόκο.
Επόμενη στάση, λιγότερο από μισό χιλιόμετρο βόρεια, είναι το όμορφο μινιμαλιστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μανώλη Ανδρονίκου 6), όπου θα βρείτε εξαιρετικά εκθέματα που καλύπτουν προϊστορικούς χρόνους, την αρχαία καθημερινή ζωή, τη θρησκευτική λατρεία και τα ταφικά έθιμα.

Για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης, οι συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154) περιέχουν περισσότερους από 1.800 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και έργα τέχνης, βίντεο από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Προς το παρόν, το μουσείο είναι ένας από τους κύριους χώρους για την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Για το ιδανικό κλείσιμο από το τριήμερο σας στη Θεσσαλονίκη, αφήσαμε αναμφισβήτητα το ωραιότερο και πιο αυθεντικό μέρος της πόλης. Η Άνω Πόλη είναι ένας λαβύρινθος από μικρές πλατείες και πλακόστρωτα σοκάκια γεμάτα με φωτεινά σπίτια. Γνωστή και ως Παλιά Πόλη, η περιοχή είναι μια εξαιρετική επιλογή για μεσημεριανό. Από το 1914, η ταβέρνα Igglis (Ηροδότου 32) είναι μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της πόλης που σερβίρουν αυθεντική ελληνική κουζίνα που ικανοποίει όλους τους τουρίστες και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης γιατί πρέπει να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά σας!