20/07/21

5 Γραφικά Χωριά που Αξίζει να Επισκεφτείς στην Χαλκιδική

Οι περισσότεροι επισκέπτες, έρχονται στη Χαλκιδική για να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο και τις αμέτρητες παραλίες για κάθε γούστο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ακόμη αξιοθέατα και χωριά γι αυτούς που τους αρέσει τον εναλλακτικός τουρισμός, που αξίζει να επισκεφτείτε.
Δείτε 5 από τα ομορφότερα χωριά της Χαλκιδικής καθώς και δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές.

Αρναία (Ορεινή Χαλκιδική)

Η Αρναία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 600 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Χολομώντα, σε ένα τοπίο με καταπράσινα δάση και άφθονο τρεχούμενο νερό. Είναι ένας από τους πιο όμορφους και παραδοσιακούς οικισμούς της Χαλκιδικής και απαριθμεί περίπου 2.500 μόνιμους κατοίκους.
Υπάρχουν στενά, λιθόστρωτα δρομάκια και πλατείες που προσφέρουν ένα ελκυστικό μείγμα φυσικής ομορφιάς και παράδοσης. Η καρδιά του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, ή το “παζάρι”, το οποίο φιλοξενεί ένα μεγάλο πλάτανο μέσα από το οποίο ρέει πόσιμο νερό.
Η αγορά της Αρναίας βρίσκεται γύρω από την πλατεία και τον κεντρικό δρόμο, όπου συγκεντρώνονται δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, καταστήματα και εστιατόρια με παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες.
Σας προτείνουμε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στην Αρναία με μονοπάτια πεζοπορίας είτε στους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, είτε στην ύπαιθρο, σε συνδυασμό με την οροσειρά του Χολομώντα, που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό και ένα ιδανικό πεδίο δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.

Άφυτος ή Άθυτος (Κασσάνδρα)

Η Άφυτος ή Άθυτος, είναι ένα ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια, με θέα στον Τορωναίο κόλπο. Η μοναδική αρχιτεκτονικά εκκλησία του Αγίου Δημητρίου από το 1800 βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, ενώ στους βράχους και στην ακτή υπάρχουν εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό και μπαρ με θέα στη θάλασσα. Το ιστορικό κέντρο του χωριού είναι πεζοδρομημένο και θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας σε παρακείμενους δρόμους.
Θα προτείνουμε ένα ρομαντικό δείπνο στο εστιατόριο “Sousourada and Curly Hedgehog” ή ένα δροσερό κοκτέιλ στο διάσημο Bar “Bousoulas” που είναι στην άκρη του λόφου με θέα στη θάλασσα.
Σε περίπτωση που θα βρεθείτε στο χωριό στις 15 Αυγούστου, μην χάσετε το Πανηγύρι της Παναγίας, μια παραδοσιακή γιορτή με ελληνική μουσική, χορό και φαγητό.
Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε το Λαογραφικό Μουσείο που φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όπου επίσης μπορείτε να δείτε εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους ντόπιους.

Νέα Φώκαια (Κασσάνδρα)

Η Νέα Φώκαια είναι ένα από τα νεότερα χωριά της Κασσάνδρας, ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό, με λιμάνι και όμορφες παραλίες με καθαρά νερά, που είναι γεμάτες παραθεριστές κάθε ηλικίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται ο ψηλός καλοδιατηρημένος πύργος του Αγίου Παύλου. Κοντά στον πύργο πραγματοποιούνται καθ ‘όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος του Φεστιβάλ της Κασσάνδρας.
Το χωριό διαθέτει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή, η οποία περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία. Όσοι θέλουν νυχτερινή διασκέδαση μπορούν, εκτός από τα νεανικά μπαρ, να επιλέξουν κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Παρθενώνας (Σιθωνία)

Ο Παρθενώνας είναι ένας χαρακτηριστικός παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων κρυμμένο στο βουνό Ίταμος και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τον Νέο Μαρμαρά.
Δεν έχει περισσότερους από 10 μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, η σκληρή δουλειά των κατοίκων και φυσικά οι πολιτιστικοί τους σύλλογοι, κατάφεραν να διατηρήσουν το παραδοσιακό ύφος του χωριού.
Μέσα στο χωριό, θα βρείτε πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια, αιωνόβια πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, μια από τα παλαιότερες της Χαλκιδικής. Δίπλα στην εκκλησία, στην αλάνα, βρίσκεται το πρόσφατα ανακαινισμένο Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο κάποτε στέγαζε το δημοτικό σχολείο του χωριού.
Σας προτείνουμε να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια ή καφετέριες, με θέα στον Τορωναίο κόλπο.

Παλιά Νικήτη (Σιθωνία)

Η Παλιά Νικήτη είναι χτισμένη σε έναν λόφο, 2 χιλιόμετρα από τη γνωστή παραλία της Νικήτης. Είναι ένας οικισμός που ακόμη και σήμερα λίγοι γνωρίζουν. Τα περισσότερα από τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα με τη μακεδονική αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αιώνα και τώρα είναι σε πολύ καλή κατάσταση αφού έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα.
Τουριστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εκκλησία του Αγίου Νικήτα, που είναι και ο προστάτης του χωριού, χτισμένη το 1867, στην κορυφή του λόφου. Ακριβώς κάτω από την εκκλησία, υπάρχει το παλιό δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο της ίδιας εποχής. Το σχολείο έχει πλέον ανακαινιστεί και στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Νικήτης.
Σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση στην πλατεία της Παλιάς Νικήτης και να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας κάτω από τη δροσιά του αρχαίου πλατανιού. Το “Barcarolla cafe-bar” είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο όμορφα της Χαλκιδικής με ωραία κοκτέιλ, γρήγορη εξυπηρέτηση και πολύ ωραία μουσική.

Πηγή Εικόνας: halkidiki.com